vineri, 6 februarie 2009

CentOS sucks part 2

V-am spus ca urasc CentOS?

OMG ce il urasc, nu pot sa cred cine s-a putut gandi la sistemul de rpmuri si cine l-a si crezut valabil si l-a pus in practica, la cat de prost facut e. Se pare ca majoritatea oamenilor de pe net si-au dat seama si mai ales dezvoltatorii si nu ofera decat rar pachete in format rpm. Gasesti pachete pentru softwareul major dar pentru o librarie de php cum ar fi ffmpeg-php sau chiar ffmpegul in sinea lui de software maretz, nu are pachet rpm.

Nici vorba!

Poi dupa ce sa ai? Ca iti stabilesti niste dependinte care o sa fie valide pe calculatorul tau si inca 2% din toate sistemele de pe net, maxim, in asa hal de fragmentata e supa de sisteme bazate pe rpm.

Si am stat 5 ore sa ma lupt cu un Zend care numai nu a vrut sa se instaleze corect, bineinteles ca erau pachete de debian, dar de centos nici vorba, si l-am instalat manual si numai nu a vrut sa mearga.

E drept ca m-am ruginit eu, si adevarul e ca daca eram putin uns vedeam problema mult mai repede, dar nici chiar asa ma! Rpmurile se considera a fi(nu stiu si nu o sa stiu niciodata) niste daruri de la zei, niste minunatii in lumea linuxului si a unixului si vor a fi raza de lumina de la capatul tunelului plin de cosmaruri al adminului de servere. RedHat si CentOS se considera a fi minunatiile alor mai mari companii de pe planeta cand e vorba de linux si open source(exagerez putin, I know) dar se pare ca sunt niste abominatii date de ala rau care nu fac decat sa incurce.

Si ma rog, de ce cele mai mari companii de hosting din lume(US mai ales) iti ofera CentOS pe tava si ti-l indeasa pe gat, uneori ca singur fel de mancare? Ce castiga ei din toata afacerea asta? Recunostinta mea eterna ca mi-am pierdut 5 ore din cauza unor misconfigurari din distributie? Ce castigati voi mai firmelor ca imi puneti mie in cap un CentOS?

Singurul motiv pentru care as pune CentOS pe un calculator ar fi acela de a avea nevoie de drivere proprietare la diverse placi speciale ce ar exista in curentul server. Si asa exista metode de a fenta driverele in a crede ca sunt pe CentOS.

Gata, totul merge, ma duc sa ma culc ca sunt satul!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Nu poti sa ii negi RedHat-ului faptul ca a reusit sa duca main stream linuxul pe server. Ce putem sa le reprosam e ca incep sa semene la logica din ce in ce mai mult cu Micro$hitul.
Debian si mai nou Ubuntu fac o treaba mult mai buna, asha ca vezi ca se poate instala apt-get si pe CentOS.
http://www.justlinux.com/forum/showthread.php?threadid=142905

o sa razi bine !

Ciprian Pantea spunea...

Sunt perfect de acord cu tine, dar au facut-o impreuna cu SuSE.

Stiu ca se poate instala apt-get, daca nu se putea eram mort de mult si ma lasam de serverele astea, daaaarrr ... apt-get ia pachete din repositories, repositories care sunt mai mult sau mai putin pentru centos, siiiiii ... in aceste minunate repositories gasesti doar putine softuri comparativ cu ceea ce gasesti in cele de debian/ubuntu.

E pur si simplu prea multa munca uneori... sa stai jumatate de ora sa dai cvs up la ffmpeg si ffmpeg-php si sa dibuiesti cum sa le compilezi si instalezi corect ca sigur stii sa le instalezi dar nu e ok, si sigur trebuie nush ce optiune, si sa vezi ca optiunea aia depinde de alta librarie... aaaaahhhh, imi fierbe sangele din nou! Sunt foarte sensibil :p

Ah si sa nu uit, dupa ce tot freci sursele acolo in stanga si in dreapta, iti dai seama ca tocmai ai mai instalat un pachet pe care nu o sa stii niciodata unde e si ce face si cum sa il dezinstalezi, fiindca nu e in baza de date cu pachetele instalate. Tocmai ce ai un sistem putin mai dirty.

Ce sa iti mai zic de dependinte... cum iti dai seama daca pluginul asta de php e bun cu apacheul tau, ca poate nu e chiar asa de bun... poate da segmentation fault in altu tocmai din cauza lui asta...

Bei, ma leshi? Ori te dai pe gentoo sau freebsd si ai acolo control clar si ai si pachete compilate, ori te dai numai pe pachete cum e in o gramada de distributii inclusiv Debian si Gentoo :)

Iarasi m-am pornit, damn... Tu esti de vina!!! ;p Oh, nu, CentOS e de vina :p

Unknown spunea...

Man, ideea ar fi ca poti sa folosesti lejer yum sa iti instalezi tot ce ai nevoie direct de pe net.

In plus daca ai nevoie de ceva mai special de obicei este si un repository care poti sa il adaugi, de ex. centosplus.

Scopul le CentOS este sa ofere exact ca RedHat ES o platforma stabila pentru servere si la faza asta merge chiar fain, in orice caz mai bine decat Debian, asta o zic din experienta proprie ca noi avem o gramada de linux servers si majoritatea is pe CentOS si is pe CentOS din simplul motiv ca merge mai bine si se poate administra usor.

Have fun!

Andrei

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.