vineri, 23 ianuarie 2009

CentOS sucks

Inca o data mi-am dat seama ca centos si tot ce e bazat pe rpmuri sucks la capitolul package managing si instalari de programe. Nu imi pot inchipui ce varza poate sa fie pe serverele de productie care folosesc asa ceva.

Tocmai am avut minunata sansa sa lucrez cu un CentOS 5.4 si am realizat ca problema cu rpmurile care nu s-a rezolvat de pe vremea cand SuSE era la versiunea 5 si era inca in germana si redhat era la versiunea 5 si el nu o sa se rezolve in veci fiindca tine de capul celor care au construit toata abominatia asta.

De fapt, cred ca cei de la debian, cei de la gentoo, cei de la arch, cei de la *bsd, cei de la..., toti au descoperit ceea ce cei de la redhat inca nu au descoperit, si anume ca un package manager ce downloadeaza automat pachetele de pe net si rezolva dependintele e un lucru bun(Good Thing(tm)). Chiar si cei de la SuSE au descoperit inevitabilul si oribilul adevar(pentru ei) ca e mult mai cool ca un program sa faca toata treaba asta si au inventat yast/yast2. Cat de batut in cap sa fii sa nu vrei sa ai un package manager serios care rezolva dependintele si face munca usoara administratorului. adminu nu are timp sa vaneze pe net rpmuri si sa se chinuie cu dependintele... se pierd ore de munca... ore din viata oamenilor, ore din programul de lucru al firmelor, se pierd bani... totul pentru ce? sunt foarte curios...

Bine ca este apt-get pentru centos, dar si ala dureaza 20 minutes sa iti dai seama de unde il iei, si ce versiune de centos e compatibila cu ce redhat si sa gasesti un link bun, un link care sa nu dea 404, dar in final il gasesti si stii ce realizezi? ca este un singur repository, si si ala e in fundul unei pesteri din muntele Fuji din Japonia, acolo unde internetul merge inca pe dial-up si tu stai si iti rogi moartea pana se downloadeaza niste programe de care ai nevoie, in timp ce noaptea se scurge subtil pe sub pleoapele tale. tot ce ma consoleaza in acest moment e Pavarotti...

Oare ce vroiam sa instalez?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Bună ziua,

De unde ai scos-o că CentOS nu ar avea un package manager care să rezolve dependințele ? yum nu e bun ? Sau PackageKit ?

Anonim spunea...

Nu vroiai sa instalezi nimic... bati campii...

Unknown spunea...

Zici ca yum nu iti instaleaza si dependintele?

Anonim spunea...

CentOS are inclus un manager de pachete, se numeste 'yum', si este capabil sa descarce din repository-uri de la distanta pachetele dependente.
PS: Eu am aflat ca CentOS 5.4 s-ar fi publicat abia in octombrie 2009....